wegańska jajecznica i wegańskie śniadanie wieloskładnikowe

Na diecie wegańskiej jestem już przeszło półtora roku i jest to jedna z lepszych rzeczy jakie mogłam zrobić dla siebie, a może nawet najlepsza. Ostatnio wymyślam sobie co to nowsze przepisy i tak oto wymyśliłam  wegańską jajecznicę. Nie wiem czy sa przepisy podobne w internecie, bardzo możliwe ale u mnie był to wynik eksperymentów kulinarnych. Oto dwa połączenia, po które zwykle sięgam na śniadanie.

 Besanka (wegańska jajecznica) z pastą awokado.
Składniki na porcje dla 2 osób:
-1 dojrzale awokado
-200g kaszy jaglanej
-mąka z ciecierzycy BESAN (do kupienia w sklepach na dziale z international foods)
-papryka wędzona w proszku
-pomidory z puszki
-zielona cebulka
-dowolna zielenina (sałata, szpinak)
-sok z cytryny
-2 ząbki czosnku
-oliwa do smazenia
-4 kromki chleba albo 2 buly (ja kupuję low gluten z lidla)


Kaszę jaglaną wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem, tak aby była przykryta wodą. Odstawiamy na około 20 minut.
W tym czasie kroimy 3 pomidory z puszki i zieloną cebulkę. Po 20 min. kasze wypłukujemy zimna woda aż woda przestanie być mętna.
Zalewamy dwoma kubeczkami wody i gotujemy 10 minut aż zmięknie, mieszając na niskiej temperaturze (podobnie jak z gryczana).
W międzyczasie na oliwie podsmażamy zielona cebulkę z pomidorami co zajmie nam około 10 minut, ja po lekkim podsmażeniu warzywa przykrywam.
Teraz czas na besan. Dwie kopiaste łyżki wsypujemy do szklanki i dodajemy kilka łyżek wody. Wszystko mieszamy na gęsta gładka paste. Potem dolewamy wody tak do końca szklanki i rozpuszczamy besan we wodzie.
Gdy warzywa i kasza są gotowe, kasze przerzucamy na patelnię, zalewamy wodą z besanem i mieszamy dokładnie. Teraz temperatura musi być dosyć niska, dodajemy sól i pieprz. wszystko trzeba przykryć na 10 minut, ale co jakiś czas zamieszać bo besan może się przypalić.
Zeby nie tracić czasu obieramy awokado, wrzucamy do kubka, przez praskę przeciskamy lub przecieramy 2 ząbki czosnku, dosypujemy szczyptę wędzonej papryki, kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz i energicznie rozciapujemy widelcem na paste, można dodać łyżkę wody.
Besanka powinna być już gotowa - wykładamy na talerz, chleb smarujemy pastą awokado i na górę kładziemy sałatę lub szpinak.


Wegańskie śniadanie wieloskładnikowe dla 2 osób
Skladniki:
-2 puszki czerwonej fasoli
-pasta pomidorowa
-bakłażan
-przygotowaną wcześniej besankę
-surówka z pomidora, ogórka, salaty i rzodkiewek
-2 grzyby portobello
-2 buły
oliwa do smazenia

Do małego garnuszka wrzucamy czerwona fasole, dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz i paprykę w proszku.
Przykrywamy i gotujemy na niskiej temperaturze z 5 minut.
Grzyby portobello kroimy i podsmażamy na wysokiej temperaturze na oliwie z dodatkiem soli ok. 10 minut, pierwsze 5 minut pod przykryciem mieszając sporadycznie.
Bakłazan obieramy, kroimy w plastry i smażymy tez około 10 minut z wędzoną papryką solą i pieprzem pod przykryciem. Gdy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy besankę, surówkę, portobello i baklażan, chleb tostujemy żeby był chrupiący.

Obydwa przepisy są przepyszne, zdrowe, proste i tanie a do tego wegańskie i ostatnio jakoś nie mam tych przepisów dosyć. Pyyycha!




Komentarze