Wegańskie bezglutenowe ciacho czekoladowe

Zrobiłam już kilka prób, oto idealne wegańskie ciasto czekoladowe!
Ciasto zawsze robię w niewielkiej prostokątnej foremce, nie polecam robić wysokiego ciasta bo może wyjść maziaja. Ciasto jest mokre, więc to nie dla fanów suchych/kruchych ciast.
-1 puszka fasoli czerwonej
-2 szklanki zblendowanych płatków owsianych
-30-40g gorzkiego kakao
-trochę wanilii
-3 łyżki siemienia lub chia z kilkoma łyżkami gorącej wody (odstawiamy do uzyskania glutka)
-2 łyżki besanu
-4 łyżki oliwy
-100 ml wody
-coś do słodzenia - syrop klonowy, z agawy, cukier, co kto woli

Płatki owsiane blendujemy i wsypujemy do dużej miski w której będziemy mieszać ciacho. Do kielicha blendera o pojemności 0.5l dodaję fasolę razem z wodą, besan, coś do słodzenia- kakao, wanilię, siemię, oliwę i wodę, blenduję na gładką masę. Masę mieszam z płatkami dokładnie i odstawiam na 10 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik (180 stopni, pół godziny pieczenia). Ciasto wlewam do formy i piekę pół godziny. w czasie pieczenia pięknie pachnie czekoladą, ciasto można wyjąć z foremki po całkowitym ostudzeniu.
W innej wersji można zblendować banan z mlekiem kokosowym, dodac wiórki kokosowe i przełożyć tym ciasto na przemian z czekoladową warstwą przed pieczeniem, tez wychodzi pyszne.


Komentarze